_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Zwitserse kaasfondue

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

 

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu koken aan tafel

 

 

Hoofdgerecht

Zuivelproducten - Hoofdgerechten - Koken aan tafel - Zwitserland

4 personen

 

 BENODIGDHEDEN :  

300 gr Comté, 300 gr Emmentaler, 300 gr Appenzeller (alle kazen gemalen), 2 teentjes look, 1/2 l droge witte wijn, citroensap, 1 borrelglaasje Kirsch, 1 eetlepel maïzena, peper, muskaatnoot, 2 stokbroden, 1 krop groene sla (of gemengde sla), 4 tomaten, 1 sjalotje.  

BEREIDING :

Snij het stokbrood in blokjes.  Meng de sla met wat olijfolie en wijnazijn.  De tomaten halveren en iedere helft in dunne schijfjes snijden, snij het sjalotje fijn en strooi over de tomaten, kruiden met peper en zout.

Doe de wijn en enkele druppels citroensap in de caquelon (aardewerken pot) en breng deze aan de kook.  Snij de teentjes knoflook fijn en doe ze in de pot, kruid met muskaatnoot en veel peper van de molen.

Voeg al roerend beetje bij beetje de kaas toe en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.  Meng de maïzena met de Kirsch en bind hiermee de fondue (laat nog enkele minuten zachtjes koken, hierbij blijven roeren).

Breng de caquelon op tafel en hou warm op een zacht brandend vuurtje (vb. van het fonduestel).

Snij het stokbrood in blokjes, om met een fonduevorkje door de gesmolten kaas te roeren.

 Serveersuggestie : op het einde van de fondue kunnen 1 of 2 eieren in de caquelon gebroken worden, deze goed omroeren met het restje kaas, even laten bakken en het vuurtje doven

Variante : een kaas kan vervangen worden door een andere soort, of er kunnen meerdere soorten gebruikt worden (zoals Gruyère, Raclettekaas, ...) 

Wijntip : een droge witte wijn (vb. Rousette of vin de Savoie), of een rode wijn (vb. Côte du Rhône)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina