_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Basilicum *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

basilicum - BASIL - Ocimum basilicum

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van basilicum

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Italiaanse salade 'Insalata'

bullet

Penne met pikante saus

bullet

Scampi met tomaten in de roomsaus

bullet

Tomaat-mozzarella salade

bullet

Tomaat met kersmozzarella

HOOFDGERECHTEN
bullet

 

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Basilicum is een eenjarig kruid en is niet winterhard.  Het is vanuit Azië naar Europa overgekomen.  De plant vraagt een beschutte, zonnige plek en een voedselrijke grond.  Ze wordt ongeveer 60 cm hoog en bloeit in augustus met kleine witte buisvormige bloempjes.

In de keuken wordt enkel het verse blad gebruikt. De bladeren hebben een heldergroene kleur.

Om te bewaren kan je het blad invriezen (bij het drogen veliest het alle smaak en geur).

 

    GEBRUIK.   

Verse gesnipperde blaadjes geven de meeste smaak, als ze rauw gegeten worden.  In warme gerechten kan je de basilicum het best aan het einde van de bereidingstijd toevoegen, want het verliest snel zijn aroma als het verwarmd wordt.  Indien het toch meekookt in het recept, kan je best nog wat verse basilicumsnippers op het einde aan de bereiding toevoegen.

Basilicum wordt meestal gebruikt in combinatie met tomaten, in een tomatenslaatje , een pizza, ..., maar past ook goed bij bereiding van kip, zeevruchten, kalfsvlees en lamsvlees.  De smaak gaat goed samen met andere kruiden zoals peterselie en look.

De verse blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een basilicumsaus: pesto of pistou.  Deze saus is zeer lekker in een pasta (hierbij even verdunnen met wat kookvocht van de pasta).

Enkele gekneusde blaadjes in olijfolie, geven een heel smaakvolle basilicumolie om te gebruiken in diverse slaatjes.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina