_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Bieslook *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

bieslook - CHIVE - Allium schoenoprasum

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van bieslook

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN

Aardappelen met garnaaltjes

Artisjok met vinaigrette

Bruschetta, Italiaanse snack

Groentenmacédoine

Italiaanse salade 'Insalata'

Pastasalade met garnalen en surimi

Salade 'Duo 1'

Salade 'Duo 2'

Salade 'Mozaïek'

Scampi met look

Slaatje met eieren en tomaat

Tomaat garnaal

HOOFDGERECHTEN
bullet

Raclette met verschillende smaken

bullet

Schapenbout uit de oven

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Bieslook is in heel Europa een inheemse plant, maar komt bij ons nog zelden in het wild voor.  De plant groeit in lichte grond en houdt zowel van halfschaduw als van volle zon.

Bieslook is een winterharde vaste plant met holle groene buisvormige bladeren, die dichte pollen vormen.  De plant wordt 20 tot 40 cm hoog, en bloeit reeds in het voorjaar met bolle bloemen die een paars-roze kleur hebben.

In de keuken worden hoofdzakelijk de bladeren gebruikt, alhoewel de bloemen ook eetbaar zijn. 

Fijngehakte bieslook kan ingevroren bewaard worden en behoudt hierbij veel van zijn smaak (drogen van bieslook is zinloos).

 

    GEBRUIK.   

Het verse blad.

De bieslookstengels worden meestal fijngeknipt en geven een zachte uiensmaak.  Het mag in royale hoeveelheden aan een gerecht toegevoegd worden.

Bieslook verliest snel zijn smaak als hij meegekookt wordt, en zal daarom meestal rauw gebruikt worden, of net voor het opdienen aan warme bereidingen toegevoegd worden.  

Je kan bieslook met heel wat andere kruiden combineren en zowel gebruiken bij vis, bij vlees, bij groenten als in salades.  Het is heerlijk in allerlei soorten boter en zure room.

Bieslook is één van de vier 'Fines herbes' uit de Franse keuken, die heel wat toepassingen kent.  Zoals in kruidenboter, verse kaas met kruiden, omelet met fijne kruiden, ...

De verse bloemen.

Deze dienen goed gespoeld te worden, en kunnen dan versnipperd worden om aan een salade toe te voegen.  Ze kunnen ook in hun geheel gebruikt worden ter versiering van een schotel.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina