_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Dragon *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

DRAGON - TARRAGON - Artemesia Dracunculus

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van dragon

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

 

BIJGERECHTEN
bullet

Tartare-saus

bullet

Zacht-zuur sausje

HOOFDGERECHTEN
bullet

Kipfilet met dragonsaus

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Dragon is een vaste plant, maar is wel gevoelig voor strenge vorst.  Oorspronkelijk komt dragon uit Siberië, maar het kruid is door de Fransen verfijnd (Franse dragon is subtieler van smaak dan de Russische).

De plant heeft een voedselrijke, droge grond en veel zon nodig.  Dragon wordt 45 tot 60 cm hoog en vormt lijnvormige groene bladeren.  In augustus komen er kleine groen-witte bloemen in losse bolvormige trossen.

In de keuken worden meestal verse dragonbladeren gebruikt.  Je kan dragontakjes drogen, maar het aroma vervliegt snel.  Bij invriezen van de bladeren blijft de smaak beter behouden.

 

    GEBRUIK.   

Versgesnipperde blaadjes hebben de fijnste aroma's en worden gebruikt in enkele uitstekende sauzen: béarnaisesaus en tartaresaus.

Een bekend gerecht is kip met dragonsaus, waarbij een flinke hoeveelheid hele blaadjes gebruikt worden.  Dragon mag meegekookt worden, maar verliest door lange bereidingstijden zijn fijne aroma, de basissmaak blijft wel behouden.

Met een paar takjes verse dragon in een flesje azijn bekom je een kruidige dragonazijn, die aan sauzen en vinaigrettes een heel fijne smaak geeft.

Dragon is één van de vier 'Fines herbes' uit de Franse keuken, die heel wat toepassingen kent.  Zoals in kruidenboter, verse kaas met kruiden, omelet met fijne kruiden, ...

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina