_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Kervel *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

kervel - CHERVIL - Anthriscus cerefolium

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van kervel

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

 

SOEPEN
bullet

Kervelsoep

HOOFDGERECHTEN
bullet

Gentse waterzooi met kip

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Kervel is afkomstig uit het zuid-oosten van Europa.  Hij groeit in een voedselrijke, vochtige grond in de halfschaduw.  Het is een tweejarige plant, maar ze wordt meestal als eenjarige geteeld.  

Kervel heeft een lichtgroen varenachtig blad, en wordt 30 tot 50 cm hoog.  Hij bloeit in het tweede levensjaar met witte bloempjes in grote schermen.

Van kervel wordt enkel het verse blad gebruikt in de keuken.

Je kan verse kervelbladeren ook fijnhakken en invriezen, er gaat weinig smaak verloren (gedroogde kervel heeft daarentegen bijna geen smaak meer).

 

    GEBRUIK.   

Kervel is zeer aromatisch, met een subtiele smaak van anijs.  Het blad verliest snel zijn smaak, dus steeds zo vers mogelijk aan het gerecht toevoegen.

Het geeft een extra smaak aan sauzen of boter voor bij vis, en wordt ook gebruikt in combinatie met dragon in Béarnaisesaus.

Kervel smaakt verrukkelijk in een heldere bouillon, maar is even lekker in een gevulde kervelsoep met aardappel en sjalot.  Bij warme gerechten, de kervel tegen het einde van de bereidingstijd er doorroeren, anders gaat te veel van de smaak verloren.

Kervel is één van de vier 'Fines herbes' uit de Franse keuken, die heel wat toepassingen kent.  Zoals in kruidenboter, verse kaas met kruiden, omelet met fijne kruiden, ...

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina