_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Laurier *
BESCHRIJVING. De laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied. Het is een groenblijvende heester die bij ons tot 5 meter hoog kan worden (we kunnen hem wel gemakkelijk kleinhouden door regelmatig te snoeien). Hij verdraagt geen extreme koude (tot -5 °C) en kan dus best als potplant gekweekt worden, om in de winter binnen te halen. Plant hem in potgrond en zorg voor een goede drainage. Zet hem dan op een beschutte, zonnige plek. De glanzende en zoet geurende bladeren zijn leerachtig en worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken.
GEBRUIK. Een laurierblad geeft zijn smaak langzaam af, dus is het best geschikt voor gerechten met een lange bereidingstijd. Je kan ze gebruiken bij het trekken van een bouillon, in soepen, stoofschotels, sauzen en marinades. Verse bladeren smaken zoet en iets bitter, de bittere smaak verdwijnt reeds na een paar dagen drogen. Terwijl het volledig gedroogde blad een krachtiger en meer uitgesproken smaak heeft. De smaak van laurier past even goed bij stoofschotels van vis als van vlees (rund, kip, lam, wild). Ook bij gestoofde groenten (wortelen, linzen, ratatouille, ...) en eveneens in tomatensaus is een laurierblad zeer lekker. Laurier maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |