_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Laurier *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

laurier - BAY - Laurus nobilis

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van laurier

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Gepocheerde zalm met whiskysaus

bullet

Provençaalse eierschotel

SOEPEN
bullet

Bonensoep

bullet

Borsjtsj, soep van rode biet

bullet

Erwtensoep

bullet

Zeevruchtensoep

BIJGERECHTEN
bullet

Champignonsaus bij fondue

bullet

Tomatensaus bij fondue

HOOFDGERECHTEN
bullet

Blinde vinken

bullet

Cassoulet

bullet

Chili con carne

bullet

Confit de canard

bullet

Coq au vin

bullet

Fondue Bourguignonne

bullet

Fondue Vigneronne

bullet

Gebraad van ree

bullet

Gentse stoverij

bullet

Hazenrug met rode wijnsaus

bullet

Hertenragout met rode wijn

bullet

Hongaarse Goulash met kip

bullet

Hongaarse Goulash met rund

bullet

Kalfsblanquette

bullet

Kalkoennootjes met Geuze

bullet

Kippenbout in roomsaus

bullet

Konijn 'Sint Canarus'

bullet

Konijn uit de Condroz

bullet

Lamsragout

bullet

Osso bucco

bullet

Ragout van wild zwijn 

bullet

Stoofpotje van haas

bullet

Stoofpotje van varkenswangetjes

bullet

Stoverij 'Potteloereke'

bullet

Stoverij van kalkoenbout met Ename

bullet

Varkenshammetje

bullet

Varkenstong met peterseliesaus

bullet

Varkenstong met tomaten-saliesaus

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

De laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.  Het is een groenblijvende heester die bij ons tot 5 meter hoog kan worden (we kunnen hem wel gemakkelijk kleinhouden door regelmatig te snoeien).

Hij verdraagt geen extreme koude (tot -5 °C) en kan dus best als potplant gekweekt worden, om in de winter binnen te halen.  Plant hem in potgrond en zorg voor een goede drainage.  Zet hem dan op een beschutte, zonnige plek.

De glanzende en zoet geurende bladeren zijn leerachtig en worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken.

 

    GEBRUIK.   

Een laurierblad geeft zijn smaak langzaam af, dus is het best geschikt voor gerechten met een lange bereidingstijd.  Je kan ze gebruiken bij het trekken van een bouillon, in soepen, stoofschotels, sauzen en marinades.

Verse bladeren smaken zoet en iets bitter, de bittere smaak verdwijnt reeds na een paar dagen drogen.  Terwijl het volledig gedroogde blad een krachtiger en meer uitgesproken smaak heeft.

De smaak van laurier past even goed bij stoofschotels van vis als van vlees (rund, kip, lam, wild).  Ook bij gestoofde groenten (wortelen, linzen, ratatouille, ...) en eveneens in tomatensaus is een laurierblad zeer lekker.

Laurier maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina