_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Mierikswortel *
BESCHRIJVING. Mierikswortel is een winterharde, vaste plant die oorspronkelijk uit Oost-Europa en Azië afkomstig is (hij komt nog in het wild voor). Mierikswortel groeit op een goede afwaterende plek, op zowat elke grondsoort. De plant heeft dikke, vlezige wortels die geelbruin zijn van buiten en wit van binnen. De donkergroene bladeren worden tot 90 cm lang, en vanaf juni verschijnen witte bloemen op lange stelen. Enkel de wortel wordt gebruikt in de keuken, meestal vers (je kan verse wortels uit de tuin lang bewaren in droog zand). Geschilde mierikswortel kan bewaard worden in azijn en geraspte mierikswortel kan je invriezen.
GEBRUIK. Rasp de mierikswortel (hierbij komt een scherpe, vluchtige olie vrij) en sprenkel er wat citroensap over om de witte kleur en de pikante smaak te behouden. Mierikswortel wordt meestal gebruikt om er een saus mee te maken door te mengen met room en azijn (of zure room of yoghurt), met mayonaise en mosterd, of met geraspte appel en citroensap. Smaakt heel lekker in een aardappelsalade. Mierikswortelsaus wordt vooral geserveerd bij rosbief en gerookte vis. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |