POLEN ...
overnachten bij een boer, als boerenzoon
Vandaag 116 km gefietst met als bestemming Chocholow, een klein dorpje
aan de rand van de Karpaten. Zoals gewoonlijk, bij aankomst eerst
een hotelletje zoeken om daarna eventjes te relaxen, het dorp te
bezoeken en ondertussen uitkijken naar een lokaal restaurantje voor mijn
avondmaal. In het eerste hotel was geen kamer meer vrij, maar de
uitbaatster raadde me aan om bij de buren langs te gaan. Het was
een boerderij, hij was boer (sprak Pools, maar riep zijn vrouw die
perfect Engels sprak) en zij had een afzonderlijk gebouw met enkele
kamers voor toeristen.
Ondertussen had ik gezien dat dit historisch dorpje, met alleen maar
houten huizen, ook wel gezellig was. Dus wou ik er wel een extra
dagje blijven (voor de prijs hoef ik het niet te laten, 100 Zloty voor 2
overnachtingen, zonder ontbijt). Alles in hout, zowel de
buitenkant van het gebouw als de kamers zelf.
Na een gesprek met boer en boerin, als boerenzoon kon ik toch wel
meepraten met hun bezigheden, kreeg ik er voor de volgende morgen zelfs
in hun woning een ontbijt aangeboden.
Die volgende dag was ook de dag dat de boer de worsten ging roken (hij
had hiervoor een speciaal gebouwde rookkamer) en ik kon niet schatten
hoeveel 10-tallen kilo's worst er in gingen. Toen ik even mocht
meekijken, beloofde de boerin me een vers gerookte worst te brengen van
zodra die klaar waren. Daar had ik me ondertussen op voorbereid
door een tweetal flesjes gekoeld bier te halen (in de koelkast op mijn
kamer fris gehouden). Dus voor een middagmaal hoef ik deze keer
niet ver te zoeken: gerookte worst met bier op het terras van het
hotelletje.
Verder was het dorpje zelf ook zeer de moeite waard om
te bezoeken, uniek met veel 18-eeuwse houten huizen, maar ook de nieuwe
worden nog steeds in hout gebouwd. Als geheel werd het één van
mijn mooiste dagen tijden deze reis in Polen.
De
Vliegher Guido
Een
verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.
Vandaag gaat de boer worsten roken ...
...
mijn middagmaal, gerookte worst met een "Piwo Tatra"