_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Oregano *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

wilde marjolein - OREGANO - Origanum vulgare

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van oregano

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Apero Griekse salade

bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Champignons met kruidensaus

bullet

Gemengde groentensalade

bullet

Griekse salade

bullet

Italiaanse salade 'Insalata'

bullet

Provençaalse eierschotel

SOEPEN
bullet

Borsjtsj, soep van rode biet

BIJGERECHTEN
bullet

Gegrilde courgette of aubergine

bullet

Krielaardappeltjes in de microgolf

bullet

Ratatouille

bullet

Toscaanse pastasalade

HOOFDGERECHTEN
bullet

Kalfsblanquette

bullet

Lamsgyros nonkel Guido

bullet

Lamsragout

bullet

Lengfilet met courgette

bullet

Pasta met hespenspek

bullet

Rundsgyros nonkel Guido

bullet

Spaghetti Bolognese

bullet

Varkengyros nonkel Guido

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Oregano (of wilde marjolein) is nauw verwant aan majoraan (of echte marjolein).  Oregano is winterhard en kan makkelijk als overblijvende plant gekweekt worden.  Terwijl majoraan beter als éénjarige plant geteeld wordt, want ze overleeft onze winters heel zelden.

Wilde marjolein is een inheemse plant in Europa, en komt vooral nog in het wild voor in de zuiderse landen zoals Italië en Griekenland (waar het ook heel veel gebruikt wordt).  Oregano groeit het best in normale grond, op een niet te vochtige plek in volle zon.  De planten worden tussen de 30 en 50 cm hoog en vanaf juli verschijnen lichtrode bloemen die bij het verder openbloeien naar bijna wit verkleuren.

Enkel het blad van de plant wordt gebruikt in de keuken, zowel vers als gedroogd.  Het is een kruid dat zeker de moeite waard is om te drogen, want het behoud veel van zijn aroma (pluk hiervoor jonge blaadjes en leg ze 1 à 2 weken te drogen, dan in een goed gesloten pot bewaren, best op een donkere plaats). 

De gedroogde bloemen kunnen verwerkt worden in een potpourri of in een geurig kruidenzakje.

 

    GEBRUIK.   

Dit is één van de weinige kruiden, waarvan het gedroogde blad beter bruikbaar is dan de verse.

Het verse blad.

Fijn snipperen en aan een zuiderse salade toevoegen. 

Het kan ook gebruikt worden in een stoofschotel (van lam, rund of gevogelte), in soep en saus.  Maar dan op het einde van de bereidingstijd toevoegen en niet meer laten meekoken.

Het gedroogde blad.

Is heel goed bruikbaar om het gerecht een 'Grieks accent' te geven.  Bij koude gerechten gewoon over het gerecht strooien, zoals over tomaten, Griekse salade, Feta, koude aardappelsalade, gegrilde courgette, aubergine of paprika.

In warme gerechten mag het mee stoven of bakken, maar je kan het ook enkele minuten voor het einde toevoegen.  Zoals aardappelbereidingen, pizza, moussaka, en alle gerechten waarin het verse blad verwerkt wordt.

Oregano is een onderdeel van de 'Provençaalse kruiden', een mengeling die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, en veel toepassingen kent in de keuken, in vele marinades en bij het roosteren. 

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina