_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Salie *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

salie - SAGE - Salvia officinalis

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van salie

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

 

HOOFDGERECHTEN
bullet

Gebraad van ree

bullet

Varkenslapjes à la Romana

bullet

Varkenstong met tomaten-saliesaus

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Salie is oorspronkelijk een mediterane plant en groeit het best op droge grond in volle zon.

Het is een winterharde bladhoudende struik, die tot 60 cm hoog wordt.  Jaarlijks bijsnoeien is goed om meer jonge scheuten te krijgen.

De grijsgroene bladeren zijn fluweelachtig, de plant bloeit in juni en juli met buisvormige violetblauwe bloemen.

In de keuken worden steeds verse jonge bladeren gebruikt (je kan salie wel drogen, maar hij krijgt dan een scherpe en muffe smaak).

 

    GEBRUIK.   

Salie heeft een krachtig aroma en een dominante smaak, gebruik het dus met mate.  Het kruid helpt bij de vertering van vettig voedsel.

De smaak combineert goed met vette vleessoorten (varkensvlees, gans, ...), voor vullingen ervan en in de sauzen erbij.

In de Griekse en Turkse keuken wordt salie verwerkt in bereidingen met gehakt en in stoofschotels van vlees en gevogelte.  De Italianen gebruiken het bij lever en bij kalfsvlees (saltimbocca a la romana).

Jonge verse salieblaadjes in boter gestoofd smaken heerlijk bij kalfs- en varkensvlees of bij vis.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina