_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Tijm *
BESCHRIJVING. Tijm is afkomstig uit de Middellandse-Zeegebieden, groeit op droge zanderige grond en heeft veel zon nodig om zijn aroma volledig te ontwikkelen. Het is een winterharde plant, maar bij strenge winters toch beter afdekken in onze streken. Tijm is een opgaande struik met vertakkingen en wordt 20 tot 40 cm hoog, afhankelijk van de soort. De kleine grijsgroene bladeren zitten in bundeltjes, en de plant bloeit uitbundig in de zomer met lila bloempjes. Er zijn heel wat soorten tijm, onder andere ook de citroentijm. In de keuken worden de blaadjes, bloemetjes of volledige takjes gebruikt. Tijm kan ook gedroogd worden en behoudt hierbij heel goed zijn smaak.
GEBRUIK. Tijm heeft een warme zeer aromatische smaak en heeft veel toepassingen in de keuken. Het is één van de weinige kruiden die lang mag meegekookt worden. Tijm wordt dan ook veel gebruikt in stoofschotels, zowel van vlees als van groenten, in terrines, soepen, sauzen en marinades. Het past zowel bij rundsvlees, varkensvlees als bij wild, en het kan ook in sommige visgerechten verwerkt worden (o.a. in vissoep). Het kruid wordt dikwijls gebruikt samen met peterselie of met laurier, en in combinatie met sjalotten. Tijm is een onderdeel van de 'Provençaalse kruiden', een mengeling die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, en veel toepassingen kent in de keuken, in vele marinades en bij het roosteren. Tijm maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |