_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Tijm *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

tijm - THYME - Thymus vulgaris

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van tijm

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Champignon met curryworst

bullet

Champignon met geitenkaas en honing

bullet

Gepocheerde zalm met whiskysaus

bullet

Italiaanse salade 'Insalata'

bullet

Kikkerbilletjes uit de Provence

bullet

Quiche met Chinese kool

bullet

Raclette met verschillende smaken

bullet

Salade 'Duo 1'

bullet

Salade met Brie en Frambozen

bullet

Slaatje met gegrilde scampi

SOEPEN
bullet

Erwtensoep

bullet

Zeevruchtensoep

BIJGERECHTEN
bullet

Champignonsaus bij fondue

bullet

Ratatouille

bullet

Tomatensaus bij fondue

bullet

Toscaanse pastasalade

HOOFDGERECHTEN
bullet

Blinde vinken

bullet

Confit de canard

bullet

Coq au vin

bullet

Fondue Bourguignonne

bullet

Fondue Vigneronne

bullet

Gebraad van ree

bullet

Gentse stoverij

bullet

Hazenrug met rode wijnsaus

bullet

Hertenragout met rode wijn

bullet

Hongaarse Goulash met kip

bullet

Hongaarse Goulash met rund

bullet

Kalfsblanquette

bullet

Kalkoen met appeltjes in de wok

bullet

Kalkoenfilet met saus van kweepeergelei

bullet

Kalkoennootjes met Geuze

bullet

Kippenbout in roomsaus

bullet

Köfte, Turkse gehaktballen

bullet

Konijn 'Sint Canarus'

bullet

Konijn uit de Condroz

bullet

Lamsbout, langzaam gegaard

bullet

Lamsragout

bullet

Osso bucco

bullet

Osso bucco van lam

bullet

Ragout van wild zwijn

bullet

Rundsgyros nonkel Guido

bullet

Spaghetti Bolognese

bullet

Stoofpotje van haas

bullet

Stoofpotje van varkenswangetjes

bullet

Stoverij 'Potteloereke'

bullet

Stoverij van kalkoenbout met Ename

bullet

Struisvogelfilet met saus van Luikse siroop

bullet

Varkenshaasje met tijmsaus

bullet

Varkenshammetje

bullet

Varkensniertjes in de Porto

bullet

Varkenstong met peterseliesaus

bullet

Varkenstong met tomaten-saliesaus

bullet

Zeepaling met witte wijn

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Tijm is afkomstig uit de Middellandse-Zeegebieden, groeit op droge zanderige grond en heeft veel zon nodig om zijn aroma volledig te ontwikkelen.

Het is een winterharde plant, maar bij strenge winters toch beter afdekken in onze streken.  Tijm is een opgaande struik met vertakkingen en wordt 20 tot 40 cm hoog, afhankelijk van de soort.

De kleine grijsgroene bladeren zitten in bundeltjes, en de plant bloeit uitbundig in de zomer met lila bloempjes.  Er zijn heel wat soorten tijm, onder andere ook de citroentijm.

In de keuken worden de blaadjes, bloemetjes of volledige takjes gebruikt.  Tijm kan ook gedroogd worden en behoudt hierbij heel goed zijn smaak.

 

    GEBRUIK.   

Tijm heeft een warme zeer aromatische smaak en heeft veel toepassingen in de keuken.

Het is één van de weinige kruiden die lang mag meegekookt worden.  Tijm wordt dan ook veel gebruikt in stoofschotels, zowel van vlees als van groenten, in terrines, soepen, sauzen en marinades.  Het past zowel bij rundsvlees, varkensvlees als bij wild, en het kan ook in sommige visgerechten verwerkt worden (o.a. in vissoep).

Het kruid wordt dikwijls gebruikt samen met peterselie of met laurier, en in combinatie met sjalotten.

Tijm is een onderdeel van de 'Provençaalse kruiden', een mengeling die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, en veel toepassingen kent in de keuken, in vele marinades en bij het roosteren. 

Tijm maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina